9 tipuri de inteligenta pe care nu stiai ca le ai

Fiecare dintre noi are talent intr-un anumit domeniu: matematica, sport, arta sau tehnologie. Daca ti s-a spus vreodata, de-a lungul anilor de scoala, ca trebuie sa excelezi la toate materiile, afla ca lucrurile nu stau chiar asa. Oamenii de stiinta si psihologii sustin ca exista mai multe feluri de inteligenta, iar fiecare dintre noi are coeficiente diferite pentru fiecare tip in parte. Afla si tu, in continuare, care sunt acestea si descopera care este tipul de inteligenta care te caracterizeaza, in functie de abilitatile si de talentele pe care le ai.

1.Inteligenta ambientala

Acest tip de inteligenta este caracterizat prin capacitatea de a diferentia cu usurinta tipurile de animale si de plante, dar si de a acumula cunostinte cu privire la alte aspecte si elemente ale lumii inconjuratoare. Pe acest tip de inteligenta se baza cel mai mult societatea umana in zorii civilizatiei. In epoca moderna, inteligenta ambientala si-a extins limitele gratie tehnologiei, astfel incat se poate considera ca ai un coeficient ridicat al acesteia daca, de exemplu, deosebesti fara prea multa greutate tipurile de masini.

Tu si membrii familiei tale, chiar si cei mai mici dintre acestia, va puteti exersa acest tip de inteligenta daca lecturati diverse enciclopedii sau daca rezolvati impreuna puzzle-uri pe teme inspirate din natura.

2.Inteligenta logico-matematica

Persoanele care poseda un inalt grad de inteligenta logico-matematica au abilitatea de a face cu usurinta deductii logice si calcule. In plus, ele pot gandi in simboluri si isi pot da seama de conexiunile existente intre diversele situatii cu care se confrunta.

Daca printre hobby-urile tale se numara rezolvarea problemelor de logica si jocurile de strategie, probabil ca ai un coeficient ridicat al inteligentei logico-matematice.

3.Inteligenta muzicala

Daca ai capacitatea de a deosebi diverse timbre si de a reproduce melodii fara a gresi tonalitatea, inseamna ca esti posesoarea unui coeficient ridicat de inteligenta muzicala. Aceasta din urma se poate cultiva prin intermediul cursurilor de specialitate si prin cel al hobby-urilor care tin de acest domeniu.

4.Inteligenta existentiala

Misterele legate de aparitia vietii pe Terra si a omului, ori intrebarile cu privire la evolutia sunt preocuparile predilecte ale celor cu un inalt grad al inteligentei existentiale.

Lecturile care au la baza teoriilor pe aceste teme pot reprezenta o sursa pentru a-ti cultiva inteligenta de acest tip, dar si pentru a acumula informatii in scopul imbogatirii cunostintelor de cultura generala.

5.Inteligenta sociala

Acest tip de inteligenta presupune interactiunea facila cu cei din jur, indiferent de mediul in care te afli: acasa, la serviciu ori la un eveniment. Daca ai un coeficient ridicat de inteligenta sociala, inseamna ca ai capacitatea de a lucra eficient in echipa si de a te integra intr-un colectiv, chiar daca nu-i cunosti membrii.
Inteligenta sociala se poate dezvolta in copilarie, daca cel mic este integrat in colectivitate si daca participa la activitatile de grup.

6.Inteligenta lingvistica

Abilitatea de a te exprima folosind un vocabular bogat, de a crea fraze complexe dovedeste existenta unui inalt grad de inteligenta lingvistica.
Daca iti place sa citesti sau esti o persoana pasionata de arta scrisului, inseamna ca intri in categoria celor care poseda inteligenta lingvistica. 

7.Inteligenta kinestetica

Talentul la dans, abilitatile fizice dovedite prin sport si indemanarea la diverse mestesuguri ori in domeniul chirurgiei fac parte din ceea ce specialistii numesc generic „inteligenta kinestetica”.
Nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti cultiva acest tip de inteligenta. Opteaza pentru niste cursuri de dans, pentru un sport precum fitness-ul sau artele martiale ori pentru olarit. Oricare dintre acestea te poate ajuta sa uiti de stresul zilnic si sa iti imbunatatesti abilitatile motrice.

8.Inteligenta intrapersonala

Propria persoana ne preocupa pe fiecare dintre noi, insa in timp ce unii sunt predispusi la un grad mai mare de interiorizare a sentimentelor si tin seama de opinia celor din jur, altii isi concentreaza atentia mai mult pe nevoile proprii, fara a conta altceva. Daca ai auzit uneori termenul de „antisocial” folosit la adresa unor astfel de persoane, trebuie sa stii ca, de fapt, ele poseda un grad mai inalt de inteligenta intrapersonala.

9.Inteligenta spatiala

Abilitatea de a gandi in trei dimensiuni in combinatie cu capacitatea de a realiza diverse obiecte precum si cu cea de orientare in spatiu constituie caracteristicile tipice persoanelor care poseda inteligenta spatiala. Arhitectii se numara printre cei cu o inteligenta spatiala evident ridicata.

Fiecare persoana poseda toate aceste tipuri de inteligenta intr-un grad mai mare sau mai mic. Daca vrei sa afli care sunt tipurile care te caracterizeaza cu adevarat, te poti autoanaliza si poti rezolva o serie de teste create de specialistii in domeniu.
de Andreea Gluh
http://www.divahair.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s