Somnul permite creierului să se curețe de deşeuri

Image

Somnul permite creierului să se curețe de deșeurile acumulate în timpul perioadei de veghe datorită unui mecanism descoperit recent și care este activ îndeosebi când oamenii dorm, arată un studiu difuzat joi și preluat de AFP.

Această descoperire ar putea îmbunătăți înțelegerea funcțiilor biologice ale somnului și s-ar stabili tratamente adecvate împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer, apreciază cercetătorii, al căror studiu este publicat în revista americană Science.

‘Creierul are diferite stări de funcționare în timpul perioadelor de veghe și de somn, arată cercetările’, spune dr Maiken Nedergaard de la Facultatea de Medicină a Universității Rochester (New York), principalul autor al studiului.

‘De fapt, calitatea de recuperare a somnului rezultă din eliminarea deșeurilor produse de activitatea neuronală, care se acumulează în timpul perioadei de veghe’, adaugă el,

La această activitate de curățare creierul utilizează un sistem unic numit ‘glimfatic’, deosebit de activ în timpul somnului șic are permite curățarea de toxinele responsabile de boala Alzheimer și alte boli neurologice.

În plus, cercetătorii au descoperit că celulele cerebrale își reduc dimensiunile cu 60% în timpul somnului, permițând deșeurilor să fie scoase mai eficient.

Sistemul limfatic asigură eliminarea deșeurilor celulare din organism, dar nu și din creier, protejat de un sistem complex de porți de acces moleculare ce controlează intrările și ieșirile. Cercetătorii au observat prima oară acest sistem de curățare cerebral datorită unei noi tehnologii de imagistică, utilizată pe șoareci, al căror creier este asemănător cu al omului.

Acest mecanism integrat în sistemul sanguin cerebral pompează fluidul cerebro-spinal prin țesuturi și îl trimite purificat, deșeurile fiind transportate de sânge până la ficat, de unde sunt eliminate. Eliminarea toxinelor din creier este esențială, fiindcă acumularea lor, ca și ce a proteinelor toxice, poate provoca boala Alzheimer.

Aproape toate bolile neuro-degenerative sunt legate de o acumulare de deșeuri celulare, subliniază cercetătorii. AGERPRES

*************

Creierul utilizează somnul din timpul nopţii pentru a elimina toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, afirmă autorii unui studiu american, informează bbc.co.uk.

Cercetătorii americani consideră că „sistemul de înlăturare a deşeurilor” este unul dintre motivele fundamentale care justifică existenţa somnului.

Studiul lor, publicat în revista Science, a evidenţiat faptul că celulele cerebrale se micşorează în timpul somnului pentru a mări spaţiile dintre neuroni şi pentru a permite lichidului cefalorahidian să spele creierul.

Ei sugerează, totodată, faptul că eşecul „spălării” anumitor proteine toxice ar putea juca un rol determinant în declanşarea unor maladii cerebrale.

O întrebare majoră pentru cercetătorii din domeniul somnului este aceasta: „de ce dorm animalele sălbatice, în condiţiile în care somnul le face vulnerabile la atacurile prădătorilor?”.

Somnul are un rol important în fixarea amintirilor în creier şi în procesul de învăţare, dar cercetătorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite consideră că „treburile gospodăreşti” ar putea reprezenta unul dintre motivele principale pentru existenţa somnului.

„Creierul are doar o energie limitată de care dispune şi se pare că el trebuie să aleagă între două stări funcţionale diferite – treaz şi conştient sau adormit şi pe cale să se cureţe”, a explicat medicul Maiken Nedergaard.

„Poţi să te gândeşti la somn ca la organizarea unei petreceri acasă. Poţi fie să discuţi cu oaspeţii, fie să cureţi casa, însă nu poţi să le faci pe amândouă în acelaşi timp”.

Studiul cercetătorilor americani se bazează pe descoperirea, făcută în 2012, a faptului că encefalul are propria reţea de „ţevi de scurgere” – cunoscută sub numele de „sistem glimfatic” – care transportă materialul rezidual în afara creierului.

Oamenii de ştiinţă, care au monitorizat creierele şoarecilor, au remarcat faptul că sistemul glimfatic devine de 10 ori mai activ atunci când rozătoarele dormeau.

Celulele din creier, probabil celulele gliale care păstrează celulele nervoase în viaţă, se micşorează în timpul somnului. Astfel se măreşte spaţiul interstiţial, acele spaţii dintre ţesuturile cerebrale, permiţând pomparea unei cantităţi mai mari de fluid pentru a spăla toxinele.

Multe boli care duc la moartea celulelor cerebrale, precum Alzheimer şi Parkinson, se caracterizează prin acumularea unor depozite de proteine vătămătoare în creier. Autorii studiului consideră că problemele apărute în funcţionarea mecanismului de curăţare a creierului ar putea duce la apariţia unor astfel de boli.

@realitatea on Twitter

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s